VIJESTI

Udruženje Poslodavaca Brčko Distrikta

Indeks članka

JAVNI POZIV ZA POMOĆ PRIVREDNIM SUBJEKTIMA KOJIMA JE ZABRANJEN RAD ZBOG PANDEMIJE
Brčko, 15.12.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavilo je Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu s Programom mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu BiH u vezi sa zabranom rada, zbog pandemije izazvane korona virusom.

Javni poziv ostaje otvoren do 31.12.2020. godine do 12:00 sati.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-12-31-Javni_poziv_za_raspodjelu_novcanih_sredstava_u_skladu_sa_Programom_mjera 

docx2020-12-31-Prijava_po_javnom_pozivu 


JAVNI POZIV RAZVOJNO GARANTNOG FONDA BRČKO DISTRIKTA BIH
Brčko, 08.12.2020. godine

Razvojno garantni fond Brčko distrikta BIH je raspisao Javni poziv za subvencionisanje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocioma poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BIH za 2019. godinu.

Javni poziv je raspisan 08.12.2020. godine i ostaje otvoren do 22.01.2021. godine.
Tekst Javnog poziva, Zahtjevi te ostala potrebna dokumentacija se nalaze na web stranici Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta BIH: https://rgfbd.com/


POZIV ZA DOSTAVLJANJE KOMENTARA NA NACRT STRATEGIJE RAZVOJA BRČKO DISTRIKTA BIH ZA PERIOD 2021-2027 GODINE
Brčko, 22.10.2020. godine

Pozivaju se sugrađani, poslovni ljudi, predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora, nezaposleni i zaposleni, učenici i studenti, iseljenici i svi ostali zainteresovani za razvoj Brčko distrikta BiH da pročitaju Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine.

Strategija razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine predstavlja osnov za izradu svih drugih sektorskih strategija na osnovu kojih se dalje izrađuju strateški planovi, program javnih investicija, mjere ekonomske politike, Dokument okvirnog budžeta i budžeta Brčko distrikta BiH. Pored navedenog, Strategija razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godine predstavlja i osnov za izradu programa rada Vlade Brčko distrikta BiH.

Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu možete preuzeti na ovom linku http://vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=19bde229-3182-4839-968b-ebe2ccfde92e&langTag=bs

Svoje eventualne primjedbe i sugestije dostavite najkasnije do 21. 11. 2020. godine, lično u zgradu Vlade Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1, šalter broj 6 ili 7 ili putem pošte na adresu:

Vlada Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1 ili na e-mail Oliveru Gušiću, predsjedniku Odbora za razvoj, operativnog tijela za provođenje procesa izrade i provedbu Strategije razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i e-mail Almiri Čolaković, zamjenici predsjednika Odbora Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

 


OBJAVLJEN JAVNI POZIV POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA IZ KATEGORIJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH SA AKTIVNE EVIDENCIJE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRČKO DISTRIKTA BIH ZA 2020. GODINU
Brčko, 04.09.2020. godine

Cilj ovog Javnog poziva je stvaranje uslova za odlazak u penziju lica starije životne dobi, dugoročnost u zapošljavanju lica starije životne dobi, povećanje socijalne uključenosti i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, podrška zapošljavanju djece poginulih boraca i RVI, omogućavanje sticanja prvog radnog iskustva, smanjenje odliva nezaposlenih mladih osoba usljed odlaska u inostranstvo podrškom zapošljavanja kroz sufinansiranje bruto plate/a.

Poziv ostaje otvoren od 04.09.2020.godine, do 18.09.2020. godine.

Javni poziv, prijavu i zahtjev možete preuzeti na linku Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BIH
https://www.zzzbrcko.org/index.php/saopstenja2016/2993-javni-poziv-poslodavcima-za-zaposljavanje-nezaposlenih-lica-iz-kategorije-teze-zaposljivih-sa-aktivne-evidencije-zavoda-za-zaposljavanje-brcko-distrikta-bih-za-2020-godinu


ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BIH I IMENOVANO NOVO RUKOVODSTVO

Dana 16.07.2020.godine u 12:00 sati, u prostorijama Omladinskog centra Brčko distrikta BIH održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH na kojoj su usvojeni, Izvještaj o radu Udruženja poslodavaca za 2019. godinu, završni račun i Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2019. godinu, te usvojeni je novi Program rada i Finansijski plan Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2020. godinu.

Prilikom usvajanja novog Programa rada Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH za 2020. godinu, Skupština je usvojila i zaključak da svi privredni subjekti u Brčko distriktu BiH u narednom periodu do polovine augusta mjeseca 2020. godine mogu dostaviti Udruženju poslodavaca Brčko distrikta BIH svoje konkretne poteškoće i probleme sa kojima se poslodavci susreću u redovnom poslovanju kao i prijedloge za njihovo rješavanje, a sve sa ciljem održavanja kasnijeg okruglog stola sa većim brojem učesnika na temu stanja u privredi Brčko distrikta.

Važno je istaći da je ovogodišnja skupština Udruženja poslodavaca bila i izborna skupština na kojoj je imenovano novo rukovodstvo Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BIH, tako da je za predsjednika Skupštine Udruženja poslodavaca, imenovan g-din Radoslav Subotić, a za zamjenika predsjednika Skupštine g-din Raif Čolić, dok je za predsjednika Upravnog odbora Udruženja imenovan je g-din Ševal Suljkanović, a g-din Sreten Bogićević i g-din Tihomir Antunović imenovani su za zamjenike predsjednika Upravnog odbora Udruženja.

Pored imenovanog rukovodstva Upravnog odbora, za punopravne članove istog tijela imenovani su: Jelenko Ilić (DOO „JELEN“ Brčko), Nedžad Ramić (DOO „CONRAM“ Brčko), Niko Sadrić (DOO „ANTUNOVIĆ“ Brčko), Amrudin Ljuca (DOO „OGLAVINA“ Brčko), Milijan Mirković (DOO „TERMOELEKTRO“ Brčko) i Dragan Jelisić (JP „KOMUNALNO BRČKO“ DOO Brčko).

11


OBAVJEŠTENJE ODJELJENJA ZA PRIVREDNI RAZVOJ, SPORT I KULTURU ZA PRIVREDNE SUBJEKTE O PRODUŽENJU ROKA ZA PREDAJU PRIJAVA
Brčko, 25.06.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BIH obavještava privredne subjekte, da obzirom da 26. 06. 2020. godine u 12.00 sati ističe rok za predaju prijava po Javnom pozivu za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BIH za mjesec april 2020. godine i da je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu od poreznih uprava entiteta dobilo obavijest da zbog velikog broja pristiglih zahtjeva nisu u mogućnosti da do ovog roka izdaju tražena uvjerenja/potvrde, Odjeljenje obavještava da možete predati Vaše prijave i bez ove potvrde (s tim da u prijavu stavite napomenu da ste predali zahtjev za ovo uvjerenje/potvrdu ali da još uvijek niste dobili istu).

Kada dobijete uvjerenje/potvrdu istu treba da donesete u Odjeljenje i pozovete se na broj prijave kako bi mogli kompletirati Vašu prijavu. S obzirom da je Odjeljenje produžilo rok za predaju prijava po javnom pozivu do 10. jula 2020. godine do 12.00 sati, do tog roka ćete moći kompletirati Vašu prijavu.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-07-10-Izmjena_javnog_poziva 


Poziv za dostavu projektnih prijedloga
Brčko, 19.06.2020. godine

Projekat razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) poziva sve zainteresovane i kvalifikovane organizacije da dostave svoje projektne prijedloge za podršku putem bespovratnih sredstava kako je detaljnije navedeno u nastavku:

Datum izdavanja: 5-6-2020.
Datum zatvaranja: 29-6-2020.

Ukupni iznos potencijalnih dodijeljenih sredstava: USD 350.000
Procijenjeni broj dodijeljenih ugovora: 10
Maksimalni iznos po ugovoru: USD 70.000

WHAM je objavio javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za podršku trening centrima koji rade obuku malih i srednjih preduzeća iz sektora metala, drveta, tekstila/obuće ili IKT-a orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapaciteta, dostizanju novih tržišta i otvaranja novih radnih mjesta. Objavljeni javni poziv je fokusiran na osposobljavanje radne snage.

Za kompletnu dokumentaciju posjetite web stranicu http://www.whambih.org/. Ukoliko želite da saznate više informacija o ovom javnom pozivu, možete prisustvovati online webinaru koji se organizuje sa ciljem predstavljanja javnog poziva i odgovora na vaša pitanja.

Webinar prezentacijama možete pristupiti:

Pridruži se webinaru četvrtak 18.6. u 10:00

Pridruži se webinaru četvrtak 25.6. u 10:00

Ako želite da vam održe predstavljanje javnog poziva samo za vas, stupite u kontakt putem Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. emaila.

Rok za dostavu aplikacija je 16:00 časova po lokalnom vremenu 29.6.2020. godine.

Javni poziv će biti zatvoren ranije ako se dodjele sva odobrena sredstva.Sva eventualna pitanja o procesu i proceduri prijave možete da pošaljete putem emaila na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 


Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u BD BIH za april 2020.g.
Brčko, 09.06.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH raspisalo je javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za mjesec april 2020. godine.

Javni poziv ostaje otvoren do 26. juna (petak) 2020. godine do 12.00 sati.

Prijave za učešće u programu se dostavljaju u zatvorenoj koverti putem protokola Vlade Brčko distrikta BiH Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu (šalter broj 9) ili putem pošte.

Javni poziv i prijavu možete preuzeti na službenoj stranici Vlade Brčko distrikta BiH http://www.vlada.bdcentral.net/Publication/Read/objavljen-javni-poziv-za-raspodjelu-novcanih-sredstava-za-privredu-za-april

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH


NAREDBE
Brčko, 14.05.2020.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

- Naredba o ukidanju hotelskog karantina na području Brčko distrikta BIH
- Naredba o prelasku lica iz R Hrvatske zbog rada

docx2020-05-14-Naredba-prelazak_lica_iz_Republike_Hrvatske_zbog rada 

docx2020-05-14-Naredba-ukidanje_hotelskog_karantina 


NAREDBE
Brčko, 13.05.2020.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

- Naredba o izmjeni Naredbe o zabrani kretanja, br. predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1-1141SM-004/20 od 23.3.2020. godine i broj: 01.1-1141SM-207/20 od 7.5.2020. godine
- Naredba o izmjeni Naredbe broj predmeta: 02-000049/20. broj akta: 01.1-1141SM-208/20 od 7.5.2020. godine
- Naredba o puštanju u rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom, kladionica, kozmetičkih salona i stomatoloških ordinacija

docx2020-05-13-Naredba_o_izmjeni_naredbe-zabrana_kretanja 

docx2020-05-13-Naredba_o_izmjeni_Naredbe_o_radnom_vremenu_privrednih_subjekata 

docx2020-05-13-Naredba-pustanje_u_rad-ugostiteljski_objekti_u_zatvorenom_kladionice_kozmeticki_i_stomatolozi 


NAREDBE
Brčko, 11.05.2020. godine

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

- Naredba o skraćenju roka izolacije,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad ugostiteljskih objekata u sklopu primjene mjera prevencije širenja Covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad teretana i fitnes klubova u vezi prevencije Covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad kozmetičkih salona za vrijeme trajanja pandemije covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za rad frizerskih salona za vrijeme trajanja pandemije Covid-19,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za sprečavanje infekcije Covid-19 u trgovinama u okviru tržnih centara i tržnice Arizona,
- Naredba o epidemiološkim preporukama za sprečavanje širenja infekcije Covid-19 u objektima za priređivanje igara na sreću,
- Naredba o zabrani javnog organizovanja okupljanja i zajedničkog kretanja u broju većem od 50 ( pedeset ) lica na javnim mjestima i otvorenim i zatvorenim javnim površinama i
- Naredba o dozvoli rada privrednih subjekata u Brčko distriktu BIH.
- Naredba o izmjeni Naredbe o zabrani kretanja.

docx2020-05-07-Izmjena_naredbe_o_zabrani_kretanja 

docx2020-05-09-Naredba-dozvola_rada 

docx2020-05-09-Naredba-okupljanje_i_zajednicko_kretanje 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_u_objektima_priredjivanje_igara_na_srecu 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_u_trgovinama_u_okviru_trznih_centara_i_trznice_arizona 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_frizerske_salone 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_rad_kozmetickih_salona 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_rad_teretana_i_fitnes_klubova 

docx2020-05-09-Naredba-preporuke_za_rad_ugostiteljskih_objekata 

docx2020-05-09-Naredba-skracenje_izolacije_14_dana 


NAREDBA (PLAN MJERA ZA PUŠTANJE U RAD PRIVREDNIH SUBJEKATA U BRČKO DISTRIKTU BIH)
Brčko, 28.04.2020. godine

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docxNAREDBA (PLAN MJERA ZA PUŠTANJE U RAD PRIVREDNIH SUBJEKATA U BRČKO DISTRIKTU BIH) 


NAREDBA O PROCEDURI ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 U PROSTORIMA PRIVREDNIH SUBJEKATA, USTANOVA, INSTITUCIJA I JAVNIH SLUŽBI
Brčko, 27.04.2020. godine 

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docxNAREDBA O PROCEDURI ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 U PROSTORIMA PRIVREDNIH SUBJEKATA, USTANOVA, INSTITUCIJA I JAVNIH SLUŽBI 


PRODUŽEN JAVNI POZIV ZA „PROGRAM MJERA ZA SANACIJU ŠTETA U PRIVREDNIM SUBJEKTIMA”
Brčko, 14.04.2020. godine

Zbog velikog priliva zahtjeva privrednika po javnom pozivu za „Program mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom“, kao i činjenice da institucije Brčko distrikta BiH rade skraćeno radno vrijeme, javni poziv produžava se do 22. 4. 2020. godine (srijeda) do 12.00 sati.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-04-24-Izmjena_javnog_poziva-privreda-pomoc.pdf 


OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA POMOĆ PRIVREDNIM SUBJEKTIMA
Brčko, 06.04.2020. godine

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavljuje Javni poziv za raspodjelu novčanih sredstava u skladu s Programom mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

Javni poziv ostaje otvoren 10 dana od dana objavljivanja.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-04-16-Javni_poziv_za_raspodjelu_novcanih_sredstava-sanacija_steta_privrednim_subjektima-Ba.pdf 

docx2020-04-16-Prijava_u_programu_mjera_za_sanaciju_steta_u_privrednom_subjektima 


ANKETA POTEŠKOĆE U POSLOVANJU ZBOG KORONA VIRUSA

U cilju prikupljanja informacije oko posljedica korona virusa na poslovanje privrednih subjekata Brčko distriktu BiH, MOLIMO DA HITNO POPUNITE ANKETU na ovom linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfN3xozz20qOObRnGClqDVcAPZIzoB98yvEm16rednI2nzKJg/viewform


DONESENA NAREDBA ZA VOZAČE U MEĐUNARODNOM TRANSPORTU
27.3.2020.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

docx2020-03-27-Naredba_za_vozace_u_medjunarodnom_transportu-Ba.pdf 

docx2020-03-27-Potvrda_o_angazovanju_vozaca-Ba.doc 

docx2020-03-27-Potvrda_o_neometanom_kretanju-Ba.doc 


NAREDBA O ZABRANI OKUPLJANJA I ZAJEDNIČKOG KRETANJA
docxNaredba o zabrani okupljanja i zajednickog kretanja 

NAREDBA O ZABRANI KRETANJA
docxNaredba o zabrani kretanja 

NAREDBA O IZMJENI I DOPUNI NAREDBE, broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.1-1141SM-022/20 od 16. 3. 2020. godine
docxNaredba o izmjeni i dopuni Naredbe od 16-3-2020 


IZMJENA NAREDBE O RADNOM VREMENU

Na osnovu člana 16. i člana 17. Zakona o Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj: 22/18 – prečišćeni tekst, 49/18, 8/19, 10/19 i 32/19) i Odluke o imenovanju Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.11-0566LO-006/20 od 13. 3. 2020. godine, broj akta: 01.11-0566LO-012/20 od 13. 3. 2020. godine i broj akta: 01.11-0566LO-020/20 od 16. 3. 2020. godine, a u skladu s članom 18. tačkom o), članom 19. tačkom a), članovima 35. i 37. stavom (1) Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH“, broj: 29/16 i 33/16), Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog COVID-19 (korona virus), broj predmeta: 43-000096/20, broj akta: 01.1-1141SM-001/20 od 13. 3. 2020. godine, u vezi s Odlukom o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti – korona virusa (COVID-19), broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.11-0566LO-001/20 od 11. 3. 2020. godine i broj akta: 01.11-0566LO-003/20 od 12. 3. 2020. godine, komandant Štaba, gradonačelnik Brčko distrikta BiH izdaje

N A R E D B U

O IZMJENI NAREDBE,

broj predmeta: 02-000049/20, broj akta: 01.11-1141SM-022/20 od 16. 3. 2020. godine

Član 1.

U Naredbi broj: 02-000049/20 od 16. 3. 2020. godine mijenja se član 6. i glasi:

Član 6.

(1) Zabranjuje se rad privrednim subjektima koji se bave ugostiteljskom djelatnošću usluživanje hrane i pića u objektima.

(2) Dozvoljava se dostava hrane uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti u nastalim okolnostima do 22.00 sata.

(3) Radno vrijeme pekara je do 22.00 sata u kojima je dozvoljena prodaja bez zadržavanja i konzumiranja u istima i ispred objekta pekare.

(4) Dozvoljava se rad hotelima, hostelima i motelima, u smislu izdavanja soba za noćenje, s tim da se gostima obroci dostavljaju u sobe.

(5) Zabranjuje se rad:

a) stomatološkim ordinacijama u privatnoj praksi;

b) kladionicama i kockarnicama i sličnim objektima;

c) svadbenim salonima, dječijim igraonicama, rođendaonicama, dnevnim boravcima djece i sličnim objektima;

d) teretanama, fitnesscentrima i sličnim oblicima djelatnosti i organizovanja;

e) frizerskim salonima, kozmetičkim salonima, salonima za masažu, solarijima, brijačnicama i objektima sličnog tipa;

f) javnog gradskog prevoza;

g) pijacama, osim zelenim pijacama uz pojačanu higijenu i uz preporuku kupcima da se što kraće zadržavaju.

(6) Dozvoljava se rad:

a) zanatlijama (električari, vulkanizeri, autoservisi, autopraonice i slično);

b) građevinskim firmama, stovarištima i slično;

c) knjigovodstvenim uredima/biroima;

d) tehničkim pregledima motornih vozila;

e) taksistima;

f) apotekama do 22.00 sata;

g) poljoprivrednim i veterinarskim apotekama, kao i prodavnicama stočne hrane, prodavnicama hrane za kućne ljubimce do 18.00 sati;

h) pogrebnih usluga s pratećom opremom.

(7) Zabranjuje se rad privrednim subjektima koji se bave trgovinskom djelatnošću osim:

a) benzinskim stanicama u skladu s propisanim radnim vremenom, a zabrana za dio benzinske stanice u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost;

b) trgovinama prehrambene robe i robe široke potrošnje (sredstva za higijenu i ličnu higijenu i slično) do 18.00 sati;

c) trgovinama prehrambene robe i robe široke potrošnje (sredstva za higijenu i ličnu higijenu i slično) u sklopu tržnih centara do 18.00 sati;

d) trgovinama zaštitne opreme do 18.00 sati.

(8) Privredni subjekti kojima je zabranjen rad, a bave se trgovinskom djelatnošću, koji osiguravaju robu potrebnim djelatnostima kojima je dozvoljen rad u skladu s ovom naredbom, mogu se obratiti Kriznom štabu za odobrenje isporuke robe, putem Kabineta gradonačelnikana e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

(9) Revidira se zabrana rada autoškola na način da se kandidatima koji su započeli obuku vožnje omogući da završe proces obuke.“

Član 2.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

GRADONAČELNIK

Mr. sc. Siniša Milić

Izvor. Vlada Brčko distrikta BIH


DONESENA ODLUKA O VRAĆANJU CIJENA NA PRETHODNI NIVO
Brčko, 18.03.2020. godine

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na osmom nastavku 89. vanredne sjednice održanom 18. marta 2020. godine, je donijela Odluku o vraćanju cijena na prethodni nivo.Ovom Odlukom utvrđuje se postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Brčko distrikta BIH.

docxOdluka_o_vracanju_cijena_na_prethodni_nivo 


KONFERENCIJA ZA MEDIJE O UTICAJU KORONA VIRUSA NA REALNI SEKTOR DISTRIKTA
Brčko, 17.3.2020.godine

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Pero Gudeljević rekao je danas na konferenciji za medije održanoj povodom novonastale situacije u vezi s korona virusom, a s osvrtom na realni sektor da je danas na sastanku s predstavnicima Udruženja poslodavaca i Privredne komore pokrenut razgovor oko mogućih mjera koje bi Vlada Brčko distrikta BiH u budućem periodu trebala da preduzme kako bi bile maksimalno ublažene posljedice na privredu Distrikta.

„A, to sve s ciljem da se sačuvaju preduzeća koja u Distriktu funkcionišu, ali i da pokušamo naći način kako spriječiti dobijanje otkaza u preduzećima. Nijedna od današnjih mjera nije zvanično predložena i tražit ćemo mogućnosti kako te mjere predložiti na Vladi, odnosno na Skupštini Distrikta”, kazao je Gudeljević dodajući da Distrikt treba da podrži i sve prijedloge koji su jučer izneseni na sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

„Od Uprave za indirektno oporezivanje bit će zatraženaodgoda plaćanja PDV-a kako bi privredni subjekti u ovom trenutku uzeli daha i preživjeli ovu situaciju koja sigurno ima posljedice na poslovanje. Druga stvar koju podržavamo jesu razgovori s predstavnicima svih banaka u BiH, a to je da razmotre mogućnost reprograma kredita privrednim subjektima, ali i građanima jer će i budžeti građana biti na udaru i mogu izazvati teške posljedice. Također, bilo je riječi i o mjerama koje bi Centralna banka BiH trebala preduzeti, a u vezi sa smanjenjem obaveznih rezervi banaka. To su mjere na koje mi nemamo uticaja, ali u svakom slučaju želimo ih podržati”, kazao je Gudeljević.

On je istakao da se mjere koje će Distrikt pokušati uspostaviti mogu podijeliti na dvije vrste.

„Jedna mjera bi pretpostavljala odgodu plaćanja određenih poreznih obaveza za privredne subjekte i vidjet ćemo koje su to mogućnosti. Druge mjere bi bile one gdje bi direktno, eventualno bili oslobođeni nekih plaćanja, odnosno gdje bi određena sredstva u okviru budžeta Brčko distrikta BiH, prije svega mislim na ona sredstva koja su definisana u Odjeljenju za privredni razvoj a tiču se direktnih podsticaja preduzećima, preusmjerili i stavili ih u funkciju na način da odgovorimo zadatku koji je trenutno pred nama”, kazao je Gudeljević ističući da se razmatraju mjere koje će biti koncipirane da budu trajno oslobađanje od određenih obaveza ukoliko to bude moguće.

„Na takav način će se pomoći privrednicima jer su isplatili određene plate, pa će to biti nekakva nadoknada, a druga mjera bi bila preusmjeravanje sredstava koja će biti direktno u funkciji zadržavanja radnih mjesta, odnosno proširiti ih na nadoknadu šteta koje su u nekom periodu pretrpjela preduzeća. Mi ne znamo kada će se završiti ova kriza u vezi s korona virusom, ali pripremamo mjere, pratimo situaciju i kada budemo imali konkretne podatke, o tome ćemo se odrediti i vidjeti koliko novaca treba za te stvari”, kazao je Gudeljević.

Kada su u pitanju redovi ispred banaka Gudeljević je sa sigurnošću kazao da redovi nisu rezultat nikakvog povećanog podizanja novca s banaka i da su redovi nastali zbog zdravstvenih i preventivnih razloga jer je broj ulaska u banke i druge institucije ograničen.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, kazao je da Direkcija vodi računa o situaciji koja je nastala i da je Direkcija stalno u kontaktu s određenim institucijama na nivou entiteta i države. On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je donio odluku da se pomjeri podnošenje poreznih prijava za pravna lica i da je danas sve isplaćeno za socijalne potrebe.

„Donio sam odluku da pomjerim podnošenje poreznih prijava. Potrudio sam se da se danas isplate sva socijalna davanja. Naredio sam da sve ono što treba da bude plaćeno sa jedinstvenog računa Trezora Brčko distrikta BiH prema privrednicima bude plaćeno isti dan kada faktura dođe. Razgovarali smo i o mjerama kao što je prolongiranje ili oslobađanje određenih poreznih obaveza i trenutno radimo određene analize. Vlada i Skupština treba da donesu odluku o ovome. Direkcija će se ponašati u skladu s mogućnostima budžeta Distrikta. Trenutno rezervi nemamo, ali imamo novca da odgovorimo situaciji”, kazao je Lučić.

Predstavnik Udruženja logističara Brčko distrikta BiH Jovo Ilić kazao je da se mora osigurati kvalitetan lanac snabdijevanja za proizvodne firme.

„Mi imamo situaciju da zavisimo od drugih država iz našeg okruženja, prvenstveno od Hrvatske i Srbije. Te zemlje su uvele određene restrikcije, određene mjere za promet teretnog saobraćaja i tu moramo odreagovati na pravi način kako bi se zadržala proizvodnja u proizvodnim firmama, kako bi sve bilo stabilno s nabavkom sirovine. Također, i zaštita radnih mjesta u ovom trenutku je ključna. Moramo zadržati privredu i jedna od glavnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se privredni tokovi moraju očuvati i da se transport roba mora očuvati”, kazao je Ilić.

On je kazao da je Sreten Bogičević u ime Udruženja trgovaca poručio svim građanima da osnovnih namirnica ima dosta u svim trgovačkim lancima i da nema potrebe da se širi panika kao i da se kupuje prekomjerno.

„Rezervi ima ne za naredna tri mjeseca, nego rezervi ima i za duži vremenski period. U svemu je jako bitno objektivno izvještavanje medija i da se ne prenose lažne vijesti. Potrebno je koristiti isključivo službene objave jer dosta je nesigurnosti kod građana. Jako je bitno da budemo socijalno odgovorni i da se držimo uputa Vlade. Sljedećih deset do petnaest dana je ključno u širenju korona virusa i moramo se disciplinovati što više”, kazao je Ilić.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH


1


Održan sastanak s privrednicima u vezi s uticajem korona virusa na privredu Distrikta

Brčko, 11.3.2020. godine

U zgradi Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević danas je održao sastanak s predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta BiH, predstavnicima Udruženja poslodavaca i nekoliko privrednika iz Distrikta u vezi s uticajem korona virusa na privredu Brčko distrikta BiH.

Na sastanku je analizirana trenutna situacija u privredi i dogovoreno da Privredna komora i Udruženje poslodavaca u narednom periodu preduzmu sve mjere kako njihovo poslovanje ne bi trpjelo zbog pojave korona virusa. Gudeljević je kazao da je na sastanku zaključeno i da se na ovom polju zajednički prati stanje kako bi se napravila procjena i u budućnosti predložile određene mjere Vladi, koja bi pomogla u smanjenju posljedica ovog problema.

„Dogovorili smo se i da se uredno prikupljaju podaci o štetama koje će privreda pretrpjeti u narednom periodu, a to se, prije svega, odnosi na one firme koje rade sa zemljama u kojima je korona virus najaktuelniji, ali i s drugim zemljama. Da štete trpe – to je već izvjesno i znamo da su odgođena sva putovanja kada su u pitanju ekskurzije. Na udaru su firme koje organizuju putovanja izvan BiH, ali isto tako su u problemima i firme koje svoju robu šalju u druge zemlje i koje zavise od repromaterijala koji dolazi iz inostranstva”, kazao je Gudeljević.

Predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić nakon sastanka je kazala da već postoje problemi u privredi koji su u začetku, ali da zbog toga ne treba stvarati paniku.

„Ne treba stvarati paniku, ali treba aktivno djelovati kako bismo doveli do toga da privreda što manje trpi zbog korona virusa. Mi smo tu da obavijestimo sve naše članove Privredne komore, Udruženje poslodavaca i sve asocijacije u vezi s problemima koji mogu da nastupe, a sve s ciljem sprječavanja širenja virusa. Potrebno je da se vrši kontrola vozila i svega što dolazi u preduzeće kako se ne bi desilo da se na taj način korona virus proširi. Svako treba da se u svom preduzeću organizuje na način da spriječi unošenje ovog virusa u preduzeće”, kazala je Hadžajlić.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BIH

1


UPFBiH poziva poduzetnike, udruženja, građane: Predložite najboljeg poduzetnika/preduzetnika za dodjelu priznanja „Emerik Blum“ u 2020. godini

Sarajevo, 11. mart 2020. - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je javni poziv za nominovanje kandidata za dodjelu priznanja za najboljeg poduzetnika/preduzetnika Federacije BiH u 2020. godini „Emerik Blum“.

„UPFBiH u okviru obilježavanja Dana poslodavaca dodjeljuje priznanje 'Emerik Blum' za najboljeg poduzetnika/preduzetnika na području Federacije Bosne i Hercegovine u 2020. godini. Priznanje će biti dodijeljeno najefikasnijem poduzetniku/preduzetniku, onom koji pomjera granice, koji pokazuje da je moguće stvarati dodanu vrijednost uz istodobno poštivanje društvene i prirodne okoline. Pozivamo sve poslovne ljude, poslovna udruženja i građane da nominuju poduzetnike/preduzetnike koje smatraju najboljim i najuspješnijim, ali i poduzetnike/preduzetnike da se sami kandidiraju“, kažu iz UPFBiH.

Krajnji rok za dostavljanje nominacija je 31. mart 2020. godine. Nominacija se vrši popunjavanjem formulara koji je dostupan na web stranici UPFBiH http://www.upfbih.ba/priznanje-emerik-blum.  Popunjen formular dostavlja se putem e-maila na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili poštom na adresu Mula Mustafe Bašeskije 12/3, 71000 Sarajevo.

Nominacije dostavljene nakon propisanog roka neće biti uzete u razmatranje.

Nominovani koji zadovolje kriterije biti će uvršteni u širu listu kandidata te će dati izjavu o prihvatanju nominacije.

Konačnu odluku o najboljem poduzetniku/preduzetniku FBiH u 2020. godini i dobitniku priznanja „Emerik Blum“ donijet će stručni žiri sastavljen od eminentnih predstavnika poslovne i akademske zajednice u FBiH, a na osnovu kriterija urađenih u skladu sa principima OECD-a.

Generalni pokrovitelj dodjele priznanja najboljem poduzetniku/preduzetniku FBiH u 2020. godini „Emerik Blum“ je Vlada Federacije BiH.  

Proglašenje dobitnika nagrade „Emerik Blum“ će biti upriličeno na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja koja će se održati 29. maja 2020. godine u Sarajevu.

 


POZIV FIRMAMA IZ PRIVATNOG SEKTORA U BIH ZA PRIJAVU ZA NAGRADU ZA BIZNIS LIDERE ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH 2020.

UNDP BiH, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, po drugi put organizuje Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH.

Kao i prošle godine, Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2020 promovira aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Fokus ostaje na stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti okoliša, s tim da ove godine kroz proces aplikacije pokušavaju pomoći firmama da uvedu izvještavanje na osnovu standarda Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative - GRI). Naime, aplikacioni formular slijedi GRI standard, tako da na kraju procesa aplikacije firme dobijaju osnovu za svoj prvi godišnji izvještaj o stanju provedbe ciljeva održivog razvoja na nivou firme.

Također, ove godine kroz metodologiju Nagrade za biznis lidere održivog razvoja akcenat stavljaju na uticaj firmi u lancu vrijednosti i lokalnim zajednicama. Kroz ove fokuse će se identificirati biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu u dvije tematske oblasti, a to su “Ljudi” i “Resursi i okoliš“.

Aplikacioni proces je počeo 15. decembra 2019. godine i trajat će do 1 marta 2020. godine. Nagrada je otvorena za mikro, mala, srednja i velika preduzeća registrovana u Bosni i Hercegovini.

Proces prijave je jednostavan i strukturiran je u dva koraka. Prvi korak se može završiti za manje od 30 minuta i daje ukupnu naznaku o statusu kompanije.

Više informacija i pristup obrascu za prijavu možete naći na https://zamisli2030.ba/bs/biznis-lideri-odrzivog-razvoja-2020/

zamisli2030